Oostduinkerke

De gemeente Koksijde bestaat uit de districten Koksijde, Oostduinkerke en Wulpen. De oude kern van Koksijde ligt ongeveer twee kilometer van de kust. Aan de kust is echter een nieuwe kerntoerist Koksijde ontstaan. Verder naar het westen ligt Sint-Idesbald in dit district aan de kust. Oostduinkerke heeft ook een kern meer dan een kilometer van de kust, met Oostduinkerke-Bad tegen de kust en Groenendijk aan de grens met Nieuwpoort. Het landelijke polderdorp Wulpen ligt nog steeds meer dan 4 kilometer landinwaarts.

Het noordelijke deel van Oostduinkerke, aan het strand gelegen, is een rustige badplaats middenin duinenrijen (240 hectare) die als natuurreservaat bestempeld werden.

Het zuidelijke gedeelte ligt aan de grens tussen de duinen en De Polders (landen onder het hoogwaterniveau die vroeger regelmatig overstroomd werden). Het was een vissersdorp waarvan de inwoners tussen twee viscampagnes hun moestuin bewerkten en weleens duinkonijntjes stroopten. Vandaag hebben de dorpelingen zich grotendeels op toerisme en horeca gericht.

Het strand is bij laag water een kilometer breed. De afmetingen van het strand (het strekt zich uit over 30 km tot het strand van Duinkerke) en zachte helling, alsook de afwezigheid van strandhoofden, zijn geschikt voor het zeilwagenrijden en het parakarten.

Bezienswaardigheden

Oostduinkerke en garnalen gaan hand in hand. Dit is de enige kustplaats in de wereld waar garnalen nog steeds gevangen worden met de hulp van paarden. Een activiteit die veel mensen vermaakt. Het strand van de paardevisser. Het vangen van garnalen met de hulp van paarden is niet langer winstgevend, maar met betrekking tot toerisme en folklore is het zeker een traditie die moet worden voortgezet. In de laatste week van juni vindt het garnalenfestival plaats. De garnalenparade wordt gehouden in de straten van Oostduinkerke, geleid door ‘Mieke Garnaal’ en haar dames. De geschiedenis van de Vlaamse visserij kan worden bekeken in het nationaal visserijmuseum van Oostduinkerke. Hier kunt u oude landschappen vinden, inclusief het huis en bar van een visser. Verder kunt u de OD1 Martha bezoeken, een vissersboot voor de kust en kunt u de zeewereld verkennen in verschillende Noordzee aquaria. 

Naast de garnalen heeft Oostduinkerke meer eigenschappen die het een geweldige vakantiebestemming maken, zoals een gezellig dorpje waar folklore een belangrijp concept is en perfect faciliteiten voor sport en ontspanning.

Strand

Het zandstrand van Oostduinkerke is bij laag water maar liefst 1 kilometer breed en loopt helemaal door tot aan het Franse Duinkerke. Een heerlijke plek om te zonnen, zandkastelen te bouwen of een lange strandwandeling te maken.

Een zonnebad of strandwandeling, speel plezier of watersportuitoefening. De goed onderhouden, witte zandstranden van Oostduinkerke bieden u rust. De stranden worden zomers dagelijks opgeruimd. Bovendien houdt overal de reddingsbrigade een oogje in ’t zeil en waarschuwt men bij gevaarlijke wind of stroming; een fijn en veilig gevoel.